Vår podcast Nowa Nyfiken på

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vår podcast handlar om människor, kommunikation och samhälle och är en del av vårt koncept Nowa Nyfiken på. Vi riggar scenen för ett ett samtal från scen med en intressant person eller om en spännande företeelse.  Intervjuar gör Kerstin Torsede.

För att lyssna, sök på Nowa nyfiken på i podcast-appen eller klicka här.


Avsnitt 1 – Nowa Nyfiken på Ingemar Allén

Vad tror Bono från U2 om radiobranschen? Vaknar Ingmar Allén fortfarande klockan 4 på morgonen?
Och hur gick det egentligen till när han åkte vattenskidor efter en Stena Line-färja?

Ingemar Allén, känd och omtyckt radioröst i Mix Megapols Morrongäng. I över 18 år har han varit många göteborgares sällskap under tidiga morgontimmar. I våras bestämde han sig för att sluta för att göra något helt annat.

 

 

 

Avsnitt 2 – Nowa Nyfiken på Jens Mikkelsen

Hur kan ett program fortfarande göra succé efter 25 år i rutan, med alla utmaningar som TV står inför idag? Kan en bildebok för anställda bidra till att behålla och öka antalet TV- tittare? Och vem är egentligen den mest magiska programledaren? Visste du att Bingolottos största konkurrent om tittarsiffrorna var Dallas?

Jens Mikkelsen, sedan 13 år produkt- och marknadsansvarig för Bingolotto på Folkspel. Fenomenet Bingolotto som såg dagens ljus redan 1989 i TV och idag har gått till historien som ett av Sveriges allra största lotterier i modern tid.

 

 

Avsnitt 3 – Nowa Nyfiken på Lotta Nibell

Vad är det roligaste med jobbet som VD för ett arenabolag i en av Sveriges största evenemangsstäder? På vilket sätt fungerar stora evenemang som en bra kommunikationsplattform? Hur ser drömscenariot ut för Göteborgs event och arenor?

Lotta Nibell är VD för Got Event, som driver arenor såsom Scandinavium, Ullevi, Lisebergshallen, Gamla Ullevi med flera. Evenemangen på arenorna har cirka 2 miljoner besökare per år och bidrar till att sätta Göteborg på världskartan!

 

 

Avsnitt 4 – Nowa Nyfiken på Erik Lagersten

Hur utvecklar man en fungerande internkommunikation för en organisation med över 50 000 anställda? Vad är det som är så roligt med att göra information begriplig? Hur kan offentliga organisationer bli mer attraktiva som arbetsplatser och vad är det viktigaste att fokusera på i en alltmer globaliserad värld?

Erik Lagersten är ny kommunikationsdirektör för Västra Götalandsregionen, som är Sveriges största arbetsgivare. Tidigare har han bland annat arbetat som informationsdirektör på Försvarsmakten och blivit utnämnd till Kommendör för Försvarsmaktens reserv – vilket hände senast 1905!

 

 

 Avsnitt 5 – Nowa Nyfiken på Bo Edsberger

Hur kommer det sig att kvinnor inte fick springa maraton förrän 1984? Hur får man fler människor i mål? Vad innebär det att arbeta mot visionen att bli ”ett löparevenemang i världsklass”? Och vad är det för utmanande överraskning som Kerstin får i slutet av intervjun?

Bo Edsberger är förbundschef och varvsgeneral för GöteborgsVarvet, världens största halvmaraton. I år har cirka 65 000 personer från 64 länder anmält sig! Bo har bland annat vunnit pris som ”Årets bästa tävlingsledare 2014″ av organisationen Road Race Management.

 

 

Avsnitt 6 – Nowa Nyfiken på Kicki Jaballah

Kan kulturverksamhet ändra bilden av Biskopsgården? Hur arbetar man i stadsdelen för att ge barn och ungdomar framtidstro? Vad krävs egentligen för riktig förändring och vilka måste delta i den?

Kicki Jaballah har arbetat som koordinator inom kultur och fritid på Västra Hisingen i fyra år. Under denna tid har flera skjutningar i området skapat en bild av stadsdelen som otrygg. För att motverka den negativa utvecklingen arbetar Kicki för ett mer multikulturellt samhälle genom att involverar hela Göteborg.

 

 

Avsnitt 7 – Nowa Nyfiken på Mariah ben Salem Dynehäll

Många tror att det är affärsidén som avgör om ett företag lyckas, men vad är det som egentligen spelar roll?

Mariah ben Salem Dynehäll berättar om sin karriärsresa från arkeolog till VD för Drivhuset i Göteborg. Skillnaden mellan att arbeta med järnåldern till att vägleda framtidens företagare gav henne nya insikter om vad som krävs för att lyckas i dagens samhälle och hur entreprenörskap kan lösa samhällsutmaningar.

 

 

Avsnitt 8 – Nowa Nyfiken på Patrik Hadenius

Varför går det att starta en tidning om språk men inte om väder? Vilka är de tre bästa tipsen till den som vill starta en tryckt tidning?

Patrik Hadenius är språkvetaren och publicisten som valde att starta tryckta tidningar i en digital värld. Idag är han chefredaktör och VD på tidningen Forskning & Framsteg och har tidigare grundat SpråktidningenModern Psykologi och Modern Filosofi. Patrik berättar om annonschocken, framtidens läsare och de största utmaningarna som tryckta tidningar möter idag.

Varför reser amerikanare mindre till Europa idag än kineserna? Vad hände 2001 då brittiska besökare ökade med 50 % i Göteborg? Och vad pekar på att den ström av turister som kommer idag kan minska framöver?

Kent Kierdorf, försäljningschef för Liseberg och Stefan Gadd, presschef för Göteborg & Co, samtalar om de faktorer som gjort att turismen i Göteborg fördubblats under de senaste 15 åren. De berättar om historiska händelser, framtida satsningar och resonerar kring Västlänkens påverkan på stadens turistverksamheter.

 

 

Avsnitt 10 – Nowa Nyfiken på Jenny Jernberg

Blir det lättare eller svårare att samla in pengar idag och vilka faktorer påverkar insamlingsarbetet? Vart hänger Bittra Brittas tavlor och hur kan glädje läka?

Jenny Jernberg arbetar som Insamlings- och kommunikationsansvarig på Insamlingsstiftelsen Drottning Silvias Barn- och ungdomssjukhus. Arbetet går ut på att underlätta tillvaron för barn och deras familjer på Sveriges och ett av Europas största barn- och ungdomssjukhus! Jenny berättar om Barngolfen, musikstudios på avdelningar och ger oss en ny syn på clownernas viktiga arbete. Canvastavlan är gjord av Lotta Lillek, Digitalstudion.

 

 

 

Avsnitt 11- Nowa Nyfiken på Almedalen

Hur har Almedalen utvecklat sig på senare år och hur kommer det att vara framöver? Varför ska man egentligen vara där och hur ska du kunna få ut så mycket som möjligt av din vistelse?

Rune Nordström har lång erfarenhet av arrangörsarbete under Almedalsveckan och har följt utvecklingen på plats i över tio år. Under den tiden har antalet seminarier ökat från 200 till 3 800! Rune tipsar om hur du som arrangör bäst når ut med ditt budskap och knyter kontakter under denna intensiva vecka där politik, samhälle och näringsliv möts.

 

 

 

Avsnitt 12- Nowa Nyfiken på sårbarhet i digitala miljöer

Vilken mediebarndom kommer våra barn att minnas? Hur hittar man en balans mellan innovationsfrihet och reglering i den digitala miljön? Förstår man automatiskt internet bara för att man konsumerar det? Och vad är en smygreklamsrobot?

Gustav Martner är digital entreprenör och en av grundarna till Digital Reliance, en ideell organisation som arbetar med att stärka skyddet för utsatta grupper i den digitala miljön. Gustav belyser frågan om okunskapen kring digital marknadsföring och hur det påverkar vissa grupper. Han berättar varför targeted marketing fungerar så bra för vissa företag, om problematiken kring kollektiva respektive privata medieupplevelser, hur stora digitala plattformar tar tillbaka den informationsmakt som internet till en början decentraliserade, och varför vi bör skaffa oss en större kunskap inom området.